Cukros-fahéjas rúd

Családomnál nagy sikert aratott Limara cukros-fahéjas rúdja, amely töltelékkel és anélkül is kiváló. Variációk száma rengeteg, ízlés szerint változtathatjuk.

 

Hozzávalók:

 

  • 60 dkg finomliszt

  • 1 tk. só

  • 3 ek. cukor

  • 1 tojás

  • 2 tojás sárgája

  • 3 dl langyos tej

  • 6 dkg puha vaj

  • 3 dkg friss élesztő

  • Elkészítés:

  •  
  • A tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut.

    Addig egy tálba mérjük a többi hozzávalót, végül hozzáadjuk az élesztős tejet is. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen 45-50 percig pihentetjük.

    Lisztezett felületre borítjuk, elfelezzük és hat-hat egyenlő részre osztjuk. A darabokat óvatosan gombóc formára igazítjuk, majd egyesével hosszú csíkot nyújtunk belőlük. Az egyik végén az egyharmad részét ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a másik végétől kezdve feltekerjük. 

    A megformázott tésztát sütőpapíros tepsire fektetjük, egy ruhával letakarjuk és a sütő közelében kb. 45-50 percen keresztül pihentetjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 170 fokra. 

    A megkelt kifliket 12-15 perc alatt sütjük pirosra. 

  • Míg sülnek megolvasztunk két evőkanál vajat és elkeverünk öt evőkanál cukrot egy evőkanál fahéjjal. 

    A kifliket amint kivesszük a sütőből megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük a cukros fahéjban. Rácsra tesszük hűlni őket.