Farsangi fánk

Ezt a fánk receptet még nagyon régen kaptam, már nem is emlékszem kitől. Nemrégiben tudtam meg, hogy ez a recept Vízvári Mariska receptje. Nagyon szép és finom fánk süthető belőle, csak egy apróságot  változtattam rajta, mert az én családom eléggé édesszájú, így édesítőt is teszek hozzá.

Egy deci tejben áztatunk 2 kockacukrot és 10 szem édesítőt,  3 dkg aprított élesztőt. Mély tálba öntünk 4 tojássárgát, kevés sót és állandó keverés közt 2 dl langyos tejet, 7 dl lisztet, azután 4 evőkanálnyi olvasztott vajat és jól eldolgozzuk egészen simára. Szükség esetén még annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy keményes rétestészta fogású legyen. Langyos helyre állítva, kendővel letakarva, egy órán át kelni hagyjuk. Pogácsaszúróval kiszaggatom a deszkán és kelni hagyom még egy fél óráig.  Tűzhelyen, bő, forró zsírban (kókuszzsírban) sütöm, de a zsír ne legyen égetően forró. Míg a fánkok alsó fele sül, lefedem a lábast, de mikor megfordítottam őket a lyukas lapáttal, fedetlen lábasban sütöm a másik felét. Ha sütés közben a zsír túl forróvá lenne, kevés hideg zsírt teszek hozzá. A fánkot barack- vagy málnalekvárral tálaljuk."
Természetesen zsír helyett  olajat is használhatunk. 

Mindig dupla adagot készítek, abiből kb. 30 db fánk lesz.