Kakaós, pudingos croissant

Ezt a receptet Limarának köszönöm,  tőle lestem el. Igaz picit alakítottam rajta, de az alapok megmaradtak, hiszen kiváló recept. Nagyszerű reggelire és sokféleképpen variálható. Én most csoki pudinggal készítettem, de bármilyen töltelékkel süthető.

Hozzávalók:

 

  • 70 dkg liszt

  • 1 pohár joghurt vagy kefír 

  • 2 dl tej

  • 1 kk só

  • 4-5 ek. cukor

  • 2 tojás

  • 5 dkg élesztő

  • 25 dkg hideg vaj

  • 1 tojás a kenéshez

  • Elkészítés:

  •  
  • A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabra vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam.

  • Közben elkészítettem a tölteléket: 2 csomag csokoládé pudingot cukorral és 6 dl tejjel megfőztem és forrón bele kevertem 1 tábla jó minőségű étcsokoládét és egy kanálnyi vajat. Félretettem kihűlni.

  • Feltekertem a croissant benne egy kanálnyi töltelékkel, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.

  • Ha gyorsabban akarom elkészíteni, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.


  •