Kakaós rúd és fonott kalács

Ezt a kalács receptet az inteneten találtam, nálunk nagyon bevált. Kicsit alakítottam rajta, de nem sokat, mert ez így tökéletes. Köszönjük ezt a receptet Babettnek! 

Hozzávalók: 

 

60  dkg liszt 

3 dl tej

1 dl étolaj

3 dkg élesztő

csipet só

30 szem édesítő tabletta vagy

10-15 dkg cukor

3 ek. keserű kakaópor

 

1 tojás a kenéshez!!!

( a tésztába nem kell tojás!)

 

Elkészítés :

A tejet meglangyosítjuk és az édesítőtablettákat feloldjuk benne. Kis idő kell neki, nem baj, ha a tej melegebb, mire elolvad a tabletta, a tej is langyosra hűl. Utána belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk feloldódni a tejben. Majd minden hozzávalót (a kakaópor kivételével!!!)  bedagasztunk. Ha kész a dagasztás ketté vesszük a tésztát és az egyik felébe 3 ek. keserű kakaóport dagasztunk. A kakaóport keverjük ki 1-2 evőkanál langyos tejjel, így elkerülhetjük, hogy a mindenünk kakaóporos legyen és a tésztába is könnyebben dagasztható. Ha valaki édesen szereti ehhez a kakaó porhoz még tehet 4-5 szem édesítőt porrá törve. 

És! Nem kelesztjük langyos helyen a tésztát, hanem azonnal dolgozhatunk vele. Mégpedig: a fehér és a barna tésztát 3-3 felé osztjuk: 3 fehér és 3 barna gombócunk lesz.

 

Ezután tetszés szerint járunk el. Tovább harmadoljuk a kis gömböket. Hosszúkásra sodorjuk és 3 szálat összefonunk.

Így lesz 6 db kicsi 20 dkg-os kalácsunk. Természetesen nagyobbakra is készíthetjük. 

Én most 4 gombóckából csíkos kalácsot sütöttem, kettőből pedig kis fonottakat.

A friss tészta rugalmas, könnyű vele dolgozni. Formázás után tojással lekenjük, kb. 40 percet kelesztjük, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.