Kürtöskalács
Sokféle kürtöskalácsot kipróbáltam, de valahogy egy sem volt az igazi, ezt a receptet jó szívellel ajánlom mindenkinek. Többféle receptet ötvöztem, így kaptam a következőt:
Hozzávalók:
1kg liszt
2 m.k. só
5 e.k. cukor+ 20 szem édesítő
2 tojás
6 dl tej
5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott margarin
1 citrom reszelt héja
( levét is lehet, de akkor annyival kevesebb tej kell)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedagasztjuk, az olvasztott margarint csak a végén adjuk hozzá. Majd 1 órát kelesztjük.
Közben előkészítjük a hengereket, ha nincs kürtöskalács sütönk, bármilyen papírhenger megteszi. Csomagoljuk alufóliába és vékonyan kenjük le olvasztott margarinnal vagy vajjal.
Annyi felé vesszük, ahány kalácsot szeretnénk. (Nekem elég nagy hengereim vannak, ezért 6 felé osztom) Fogunk egy részt 5-6 kis darabra vágjuk és hosszú, vékony rudakat sodrunk. (Kis kigyókat kapunk) Ezután sorban feltekerjük a hengerre, elejét és a végét eldolgozzuk. Majd a munkapulton végig görgetjük a hengert, hogy ellapítsuk a tésztát. Amikor az összes kalács a formán van, (10 dkg) olvasztott margarinnal -egy ecset segítségével- lekenjük. Kristálycukorba forgatjuk.
Sütőpapírral takart tepsire fektetjük, 200 fokon szép pirosra sütjük.
Ezután grillezőre kapcsoljuk a sütőt és a kalácsokat folyamatosan forgatva, rákaramellizáljuk a cukrot. Így kívül ropodós, belül puha lesz a tészta.
Amikor a kalácsok megsültek, könnyedén kihúzhatjuk a hengereket.
Ebből a mennyiségből 6 db nagyobb kalácsot kapunk.
