Kürtöskalács

Sokféle kürtöskalácsot kipróbáltam, de valahogy egy sem volt az igazi, ezt a receptet jó szívellel ajánlom mindenkinek. Többféle receptet ötvöztem, így kaptam a következőt:

Hozzávalók:

1kg liszt

2 m.k. só

5 e.k. cukor+ 20 szem édesítő

2 tojás

6 dl tej

5 dkg élesztő

10 dkg olvasztott margarin

1 citrom reszelt héja

 ( levét is lehet, de akkor annyival kevesebb tej kell)

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedagasztjuk, az olvasztott margarint csak a végén adjuk hozzá. Majd 1 órát kelesztjük.

Közben előkészítjük a hengereket, ha nincs kürtöskalács sütönk, bármilyen papírhenger megteszi. Csomagoljuk alufóliába és vékonyan kenjük le olvasztott margarinnal vagy vajjal.

Annyi felé vesszük, ahány kalácsot szeretnénk. (Nekem elég nagy hengereim vannak, ezért 6 felé osztom) Fogunk egy részt 5-6 kis darabra vágjuk és hosszú, vékony rudakat sodrunk. (Kis kigyókat kapunk) Ezután sorban feltekerjük a hengerre, elejét és a végét eldolgozzuk. Majd a munkapulton végig görgetjük a hengert, hogy ellapítsuk a tésztát. Amikor az összes kalács a formán van, (10 dkg) olvasztott  margarinnal -egy ecset segítségével- lekenjük. Kristálycukorba forgatjuk.

Sütőpapírral takart tepsire fektetjük, 200 fokon szép pirosra sütjük.

Ezután grillezőre kapcsoljuk a sütőt és a kalácsokat folyamatosan forgatva, rákaramellizáljuk a cukrot. Így kívül ropodós, belül puha lesz a tészta.

Amikor a kalácsok megsültek, könnyedén kihúzhatjuk a hengereket.

Ebből a mennyiségből 6 db nagyobb kalácsot kapunk.