Finom bagett

Egyik kedvencemmé vált egyszerűsége és gyors elkészíthetősége miatt, ha kenyérfélére vágyunk és nem vagyunk elég bátrak kenyeret készíteni vagy csak egyszerűen gyorsabban elkészítenénk valamit.

 

Hozzávalók:


20 dkg finomliszt
3 dl víz (normál hőmérséklet)
2 dkg friss élesztő 
1 mk cukor
+
50 g joghurt
2 dl víz
5 g friss élesztő 
2 tk só
60 dkg finomliszt

Elkészítése:

 

A 20 dkg lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a közepébe öntöttem a vizet. 

Belemorzsoltam a 2 dkg friss élesztőt, alaposan összekevertem.

 Lefedtem egy konyharuhával a tálat, majd hagytam, hogy 1 óra alatt az egész megeredjen/beinduljon. 

Habos, finom illatú, erjedt lett.

 

 Ekkor a  joghurttal, a többi vízzel, a maradék 5 g friss élesztővel, sóval és még 60 dkg
(átszitált) liszttel összeállítottam a tésztát.

A tálban hagytam 15 percet pihenni, majd a munkapulton átgyúrtam a tésztát, cipóvá formáltam, 

letakartam  és hagytam, hogy duplájára keljen. 

4 részre osztottam és egyenként hosszú "bagett" formára alakítottam.
(Oválisra nyújtottam, a hosszabbik oldaláról kezdve, az első hajtást lenyomkodtam,
majd lazábban feltekertem. 

Sütőpapírral borított rácsra raktam egymás mellé, de közöttük megemeltem a sütőpapírt, 

hogy emelkedés közben ne érjenek/ragadjanak egymáshoz.

Hagytam hogy közel duplájára keljenek.

 Éles késsel több helyen hosszában bemetszettem a tetejüket. 

Tehát nem formázás után és nem közvetlenül a  sütőbe tevés előtt, de inkább ehhez közelebb,
mint a formázáshoz. Amikor már kel a tészta, akkor szépen nyílik szét. 

 

A sütőt 200 fokra állítottam, vizet öntöttem egy kisebb tepsibe és a sütő aljába tettem. 25 perc alatt sültek ropogósra.

Amikor készen lettek, lespricceltem vízzel és hagytam kihülni őket.